Trögt morgonfiske i klubbån.

Publicerat Saturday, August 29, 2009

Hela dagen är uppbokad till annat, men ett par timmars tidigt morgonfiske i klubbån skulle hinnas med. Valde att fiska sträcka två i dag, strax uppströms kvarnen. Här är ån mycket brant men har en hel del trevliga "småhöljor" att fiska av. I dessa står det alltid en eller ett par öringar, men storleken kan variera, betänkligt.
090828-1

Bosse spanar efter vakande öring...

Bosse som alltid har till uppgift att spana efter vak, han skäller då, fick mest vara tyst hela tiden. Inget drag i ån ännu, eftermiddagsfisket verkar vara klart bäst under denna tid.
Jag fiskade av de första intressanta polerna med min palmerhacklade torrfluga men endast småfisk gick upp och tog.

090828-2

Det satt mycket nattsländor i buskarna, oåtkomliga för öringen.

I buskarna satt rikliga mängder av mellan- och stora nattsländor. Somliga av dem var riktigt stora och mätta ca 2 cm mellan huvud och vingens bakkant. Men problemet var just det, att de satt i buskarna och inte rörde sig ovanför vattenytan.
Men skam den som ger sig, bytte fluga till en Royal Coachman Trude, i storlek 14, den brukar vara ett säkert kort i klubbån. Det var ingen skillnad i dag heller, fisken gick upp och tog det färgrika spektaklet så fort de fick syn på den.

090828-3

Öringen gillade den färggranna Royal Coachman Trude.

Det är egentligen ganska märkligt att de inte tar en Europa 12:a som till både färg och form liknar en nattslända mer än vad en RC gör. Men fisket var långt ifrån bra, mestadels småfisk som gick upp. Men vid ett ställe där strömmen trycks ihop och rinner förbi en stor sten är det mer än metern djupt. Här luktar det storöring och brukar vara bra.
Så fort flugan landade i strömkanten utanför stenen gick det upp en "hyfsad" öring och tog. Fisken var otroligt stark i strömmen och det tog en bra stund att få upp den. Öringen mätte 31 cm och får väl betecknas som en OK fisk på den här sträckan.

090828-4

Öringen tog torrflugan så fort den landade.

I morgon blir det hårt arbete i den andra klubbån- Åna´ i Västra Götaland. Vi skall lägga ut storsten och lekgrus för att förbättra öringens livsvillkor. Läs mer om detta på "bloggen" på Måndag kväll.