Oväntad fångst i klubbån!

Publicerat Friday, August 28, 2009

Först dags för brandinspektion i stugan, sedan kanske det skulle bli tid över för en tur ut till ån. Det blev det, var där redan klockan tre och skulle ha nästan fyra timmar på mig att utforska den övre sträckan.
Här uppe är ån rätad och tillrättalagd, vissa partier grävdes helt om av SJ för ca 100 år sedan. Ytströmmen är blank och jämn som ett salsgolv och många av de storstenar som borde ligga där är flyttade. Tanken är att vi i klubben skall återställa och restaurera även denna sträcka men sådant tar tid.
För tre år sedan var medelstorleken på öringen i ån strax över 30 cm. Samma sommar följde en extrem torka och den större fisken dog på grund av syrebrist. Därefter har den mindre fisken spridit sig och intaget de platser som tidigare varit upptagna av större fisk. På vissa sel eller storfiskpoler står det därför mängder av öring i storlekarna 15- 25 cm.

090827-2
Nedströms är ån brant och igenvuxen.

Även den övre sträckan domineras av den mindre fisken, förutom vid ett par platser. Vid mitten av kanalsträckan ligger ett nedfallet träd tvärs över strömmen. Trädet styr in ytvattnet i fyrtiofemgraders vinkel mot andra sidan. Precis där strömmen trycker in mot kanten vakade en bättre fisk ett par gånger. Här är ån nästan helt igenvuxen och att försöka fiska från kanten vore dömt att misslyckas. Därför gick jag ut i en ett stycke nedströms och vadade mig försiktigt i position. Först prövade jag en grå "cdc-nattslända" som snabbt dömdes ut. Efter nästa vak bytte jag till den palmerhacklade torrflugan, som tidigare fungerat så bra. Just som jag skulle kasta ut flugan stötte jag i en gren i bakkastet så att kastet förlorade energi. För att kompensera energiförlusten lyfte jag hastigt spötoppen uppåt precis före flugan skulle landa. På så vis ökar accelerationen i linbågen och kastet blir rakare. Energitillskottet blev dock väl bra, flugan nästan snärtade ner i ytfilmen då den landade. Men ljudet ifrån flugan gjorde öringen nyfiken, sekunden senare gick den upp och tog.

090827-1
Öringen lockades av ljudet från flugans nedslag.

Det är en underbar känsla att drilla en stark öring på ett lätt flugspö av splitcane. Det gäller att anpassa utrustningen efter det vatten man fiskar, upplevelsen blir så mycket större då. Öringen mätte 37 cm vilket är en mycket fin fisk i detta vatten.
Lite längre uppströms vakade ytterligare två lite bättre fiskar men som vägrade allt i flugväg.

Så hände något mycket märkligt. Jag stod utvadad för att fiska av inloppsströmmen till en pol. Då, framför mig kröp det upp en stor kräfta på en sten strax under vattenytan. Efter en stund sträckte den upp klona rakt upp, igenom vattenytan. Jag fick intrycket av att den försökte fånga insekter. Jag var bara tvungen att se vad som skulle hända om den fick syn på min torrfluga. Jodå, den sträckte långsamt och sävligt ut klon i riktning mot flugan. Driften var dock för hög för att kräftan skulle lyckas fånga den.
Men efter en stund så lyckades det. Med sin klo fick kräftan tag på tafsen ett par centimeter framför flugan. Därefter händer det otroliga, med klon för den ner flugan mot munnen. Helt förstummad blir jag stående och kommer på att jag har kameran med mig. Jag slår en bild och väntar en stund för att se om den tänker äta upp flugan eller inte. Efter ett tag släpper den dock och sticker i väg. Men på sätt och vis kan man säga att jag fått min första kräfta på torrfluga!!

090827-3

Mitt livs första torrflugekräfta.

I morgon är det mycket som skall hinnas med, men kanske jag hinner med ett par timmars morgon fiske i klubbån....