Fina öringar i Baltak

Publicerat Monday, August 17, 2009

090816

 

Gårdagens fiske gav mersmak, det blev en tur till Baltak även i dag. Tillsammans med Niklas var jag på plats vi odlingen redan vid halv sju. Inga vak syntes till ännu, så det skulle bli tid för lite "tjecknymfinstruktion". Niklas känner till tekniken sedan flera år, men vi har aldrig tagit oss tid att finjustera det där sista. Många som testar på tekniken upplever det svårt att hålla upp linan tillräckligt mycket ovanför vattenytan. Om man inte gör det finns det risk för att flugorna börjar dragga och lyfts upp från botten. Niklas fattade galoppen direkt och krokade första fisken efter bara några kast. Det var dags för mig att gå vidare uppströms för att leta efter vakande fisk.

 

I går var vakintensiteten betydligt högre, i dag såg jag bara ett fåtal fiskar bryta ytan. Förmodligen var det den starka vinden som höll borta sländorna från vattenytan. Efter en stund hittade jag dock ett par fiskar som bröt ytan mer regelbundet. Prövade först några olika nattsländeimitationer som alla ratades. Bytte slutligen till en F-fly som gjorde jobbet. Fisken visade sig vara en färna, ingen jätte men ändå en vacker fisk på knappa halvkilot.

090816-1

Niklas med en "tjecknymfad" regnbåge

 

Niklas krokade och fick ytterligare några regnbågar på en liten brun jiggnymf utmed stenkanten vid odlingsströmmen. Jag själv fortsatte att fiska av det snabba vattnet en bit nedströms med ett våtflugeteam. Att fiska våtfluga är otroligt kul, lika spännande som torrfluga och lika precisionskrävande som tjecknymf. Jag fiskar mina våtflugor fridriftandes, antingen med tvär- eller uppströmskast.

Noterbart var att då flugorna "bara" driftade med strömmen så hände ingenting. Men då jag satte fart på dem genom att höja spötoppen, då togs de direkt.

 

Utanför bordet vid odlingen var fisket med våtfluga riktigt bra. De flesta tog då flugorna driftat en stund och befann sig precis utanför för mig. Våtflugefiskets svårighet ligger i att kunna se på linan då fisken hugger, de napp man känner utgör nämligen bara en bråkdel. En av regnbågarna mätte ca 40 cm, men var tämligen nyutsatt vilket tyder på att man sätter fisk i varierande storlek. Jag vet att somliga föredrar betydligt större fisk, medan jag och många andra hellre fiskar på mindre fisk. Den mindre fisken är nämligen mer ytaktiv och acklimatiserar sig oftast snabbar än de större. Sätter de då fisk i olika storlek så borde alla bli nöjda.

 

Lite längre uppströms krokade jag ytterligare några fiskar, varav en av dem var en fantastiskt vacker öring på ca 50 cm. Sammantaget en riktigt trevlig förmiddag i Baltak, som nu får vila några dagar. Nu måste jag jobba vidare med Månadens fluga som jag hoppas kommer ut i morgon.

080916-2

Dagens största öring föll för en March Brown