Torrflugefiske i Baltak trots högt vattenstånd!

Publicerat Sunday, August 16, 2009

2009-08-15

090815

Kashmirströmmen i strax uppströms Bälteberga.

 

Semestern är slut, började jobba i tisdags. Men trots frihet och ledighet, är det ändå skönt att komma tillbaka till jobbet igen. Detta läsår kommer jag att arbeta halvtid på skolan och har därför fredag - måndag över till annat.

I går kväll blev suget ut till ån allt för stort. Med tanke på det fina morgonfisket tidigare i somras ställde jag klockan på halv sex.

 

Visst, en aningen morgontrött skall erkännas, men var ändå på plats ute vid ån före sju. Bestämde mig för att pröva sträckan ovanför bältebergabron, här brukar morgonfisket vara bra.

Omedelbart vakade en fisk försiktigt i ena strömkanten. Valde att vänta ut den, innan jag gick på och började kasta. Fem vak senare var det dags, en liten F- fly i storlek 18 fick förtroendet att börja. Ovan att fiska med "småflugor" på ett tag, skulle det ta några kast före ögat vant sig att följa den lilla flugan ute i den turbulenta strömmen. Men efter stund gick det ganska bra och jag kunde till slut styra flugan så att den följde fiskens linje så som jag önskade. Ett par kast senare kom den, det gula gällocket skrek öring före fisken hade krokats. En stark öring på 43 cm i verkligt god kondition kunde några minuter senare håvas, fotograferas och returneras.

090815-1090815-2

"Baltaköring" och förvildad regnbåge som båda föll för en F- fly

 

Samtidigt som öringen drillades började ytterligare en fisk vaka några meter längre uppströms.

Flugan torkades snabbt i skjortärmen, cdc- fibrerna i vingen blåstes ut och fettades in med ny Gink. Ett par vak senare var fisk nummer två krokad. Vaket syntes knappt ute i strömmen, flugan var plötsligt "bara" borta. Redan direkt förstod jag att det var tal om en regnbåge, helt galet rusade den runt i polen. Hopp och rusningar avlöste efter varandra. Ingen stor fisk med Baltakmått mätt, men i mitt tycke en perfekt regnbåge på ca 35 cm, helt förvildad. Jag lyckades kroka ytterligare ett par bågar till under morgonen på F- fly och March Brown innan det var dags att bege sig av hemåt igen.

Vattenståndet har ökat något den senaste veckan, vilket i sin tur kan påverka kläckningarna negativt. Under de morgontimmar jag var vid ån såg jag gul forsslända, mängder av en liten bäckslända som kallas "needle fly" samt en del nattsländor i stl. 14 dock inga mängder. Jag hittade dessutom en dagsländeart jag inte kunde artbestämma, kanske Du vet?

090815-3

Dagslända från Baltak