Regnbågen vakar i baltak!!

Publicerat Friday, July 31, 2009

090730

090730

 

Måste jag nämna att fisket i Baltak är extremt bra just nu? Kunde inte hålla mig, var bara tvungen att göra en tur till för att se om de tidiga morgonkläckningarna fortfarande är lika bra. Kom fram till ån redan vid 06:00 som är den tid som fisket startar. Det innebär att fisken fått vara i fred mellan 24:00- 06:00, något som är nödvändigt i detta välbesökta vatten.

Redan vid start stod 3 fiskar och vakade i strömmen ovanför odlingen, nattsländepuppor antog jag eftersom en del mindre nattsländor lyfte ifrån strömmen.

 

I dag hade jag bestämt mig för att enbart fiska på några få utvalda individer och inte försöka kroka varje fisk som visar sig.

En av regnbågarna stod svårt till och krävde ett klurigt kast så att fluga och tafs fiskade i rätt tempo och inte rycktes med att den snabbare strömmen intill. Det hela var en svår uppgift och flugan började dragga nästan direk. Vid fjärde försöket lyfte jag spötoppen och fluglinan ännu högre ovanför vattenytan och då gick det bättre. Flugan driftade i perfekt linje och fisken tog omedelbart. Ingen stor fisk direkt, men helt förvildad och är antagligen uppvuxen i ån. Testade ytterligare ett par fiskar som vägrade min CDC & Elk. Bytte till en mindre Elkhair Caddis med olive kropp och rödbrun vinge i storlek 18. Nu gick det bättre, en av Tidans vilda öringar gick upp och tog mycket försiktigt. Vaket var knappt märkbart, det var något med vågrytmen som störde ordningen och gjorde mig misstänksam. Fisken slogs som en vilde och mätte fantastiska 36 cm.Vilken lycka!

 

Efter halvåtta var kläckningen över och jag bytte till ett team av spiders och våtflugor i stället. Längst ner prövade jag med en Waterhen Bloa, sedan en Flymf bunden av hare och rapphöna. Längst upp placerade jag min favorit för Augustifisket i Tidan, en extremt lättdressad March brown i storlek 14. Runt Bälteberga var fisket fortsatt bra och jag fick ett helt koppel med både öring och regnbåge.

 

Nu närmar sig Augusti månad, min favorittid i Baltak då kläckningarna vissa dagar kan vara lika påtagliga som under Juni!

 

Nästa fiske, på Lördag eller Söndag blir väl i klubbån antar jag. Men, man vet aldrig- fisket i Baltak lockar med sina 35- 45 cm långa "semivilda" vakande regnbågar!!