Kläckning i Baltak

Publicerat Tuesday, July 28, 2009

Två spännande morgonfisken i Tidan- Baltak

 

I går morse bar av till Tidan Baltak strax utanför Tidaholm. Sommarfisket brukar vara bra här, förutsatt att vattenstånd och temperatur stämmer, och det gör det verkligen i år. Jag började med att fiska av polen nedanför odlingen med ett koppel spiderflugor på tafsen. Ingen större fisk visade sig förutom tre stycken riktigt små regnbågar. Den största av dem mätte knappt fem centimeter, något som kan tyda på lyckad regnbågslek kunnat ske i ån. Vid sjutiden började sädesärlor och forsärlor bli allt aktivare över ån. Ett stycke uppströms i "tjecknymfhöljan" satte två fiskar igång att vaka. Ytterligare en stund senare kunde jag se en hygglig mängd små ( 4- 6 mm) mörka nattsländor kläckas. I takt med att sländornas antal ökade, började allt fler fiskar att vaka. Jag fortsatte framgångslöst att fiska med mitt team av spiders över de vakande fiskarna. Bytte ut toppflugan till en lätt dressad March Brown i storlek 16 och hoppades på en förändring. Då flugorna fridriftade över en utvald fisk hände ingenting. Först då jag satte fart på flugorna och fiskade hem dem genom upprepade "induce take" så kom förändringen. Öringarna blev som galna. Jag vet inte hur många fiskar jag lyckades kroka men fisket var otroligt bra under en dryg timma mellan 07:15- 08:20.

 

090727

Jag fick även en del fisk på fridriftande F- fly i storlek 16 efter att de tröttnat på mina hasande våtflugor.

 

Gjorde ytterligare ett försök tillsammans med vännen Niklas i dag, samma tid. Men regnet trycket ner sländorna och torrflugefisket kom aldrig riktigt i gång. Detta till trots fick vi en hel del fisk än då, bland annat en mycket vacker regnbåge tagen på en Partidge & Orange i storlek 18. Niklas som hade position vid fallet krokade några fiskar på små mörka torrflugor.

 

Får se, det kanske blir en tur till i övermorgon……