Ätran med Niklas

Publicerat Friday, May 15, 2009

Dags för ett återbesök vid Ätran, jag och Niklas valde att fiska på den övre sträckan medan patrik, ELGE och Anders fiskade på den nedre.

Väl framme såg vi genast vad som var på G, årets första Danicor syntes i luften. Medan vi fikade och tacklade i ordning spöna ökade antalet sländor konstant. Ingen öring hade ännu börjat vaka, men det var bara en tidsfråga innan det skulle ske. Men trots att vattenytan var täckt av sländor skulle det dröja ändå till eftermiddag före vakfesten började. Niklas fick ett par fina öringar på imitationer av Danica och nattslända. Efter ett tag hittade vi en vakande storöring i ett bakvatten under ett cirkulerande skumflak. Fisken blev dessvärre skrämd av fluglinan och gav oss ingen mer chans.

Strax före kvällning ställde två öringar upp sig bredvid en stenpir som delar ån till två kanaler. Efter att försiktigt vadat mig i position, inväntat nästa vak lyckades jag få till ett par bra drifter över vakplatsen. Vid andra kastet tog öringen flugan i ett snärtigt vak, årets första danicaöring var krokad. Fisken mätte 37 centimeter, bred över ryggen och otroligt stark.

 

Efter att första fisken återutsatts började snart en ny öring vaka precis framför mig. Jag lät flugan göra några "halvtama" drifter utan att riktigt tro på tilltaget. Märk av min förvåning då öringen gick upp och tog flugan bara någon halvmeter utanför mig. Även den här fisken var i god kondition och tog på en fridriftande Danica. Ytterligare två öringar vakade på strömnacken, men fick vara. Jag kände mig otroligt nöjd med dagen i Ätran, som bjudit både mig och Niklas på flera vackra öringar.