Midvinterfiske i Baltak.

Publicerat Sunday, December 27, 2009

På fönsterbrädet ligger ett tjockt snötäcke och på gatan nedanför hörs motorljudet av en svårt ansträngd snöslunga. För många har säkert snökaoset varit en plåga men håll ändå med om att snön ger en mysig julstämning.
Under de senaste dagarna har mycket tid ägnats åt det sociala, men det hör också julen till.
Men i dag fick det vara nog. Anna hade en ny bok och kände mest för att stanna inne.
Baltak, jo med lite eftertanke kunde det nog vara värt att göra ett besök. Packade bilen och kissade Bosse i raketfart, sedan bar det i väg. Bosse valde att stanna hemma, han ville hellre ligga framför brasan och dricka glögg.

091227-1

Isen gjorde fisket svårt och vissa platser gick inte att fiska alls.

Eftersom det var fullt på parkeringen vid odlingen körde jag vidare ner till Bälteberga. Bilbron över till andra sidan är avstängd och det var ont om parkeringsplatser utefter vägen. Till slut hittade jag dock en tom plats som visserligen krävde en rejäl promenad för att komma ner till ån.
Sträckorna vid Bälteberga låg helt tomma. Därför tog jag chansen att för första gången i mitt liv få fiska av en sedan några dagar ostörd "ruinpol". Jag hade verkligen stora förväntningar på vad fisket där skulle bjuda på, tills jag väl kom fram. Vattennivån var för årstiden hög och kanterna utmed polen täckta av is.
Plikttroget men föga inspirerad fiskade jag av polen med ett koppel äggflugor, utan resultat.


Isen var ett gissel och gjorde många platser helt ofiskbara. På flera ställen hade den packats upp mellan stenarna så att strömmen tvingades att ta helt nya vägar.
Jag prövade en stund kring bron men inget verkade fungera idag.

091227-4

Runt stenarna har det bildats vackra isformationer.


Därför blev det snart läge att ge upp och i stället pröva uppe vid odlingen. Om inte annat så kanske det skulle ges tillfälle att få ett "kameraskott" på en strömstare.
De flesta andra besökare verkade ha gått vidare nerströms mot lugnflyten. Vid odlingen fanns nu bara två killar kvar, båda hade legat i hela dagen. Det hade tydligen varit trögt, men fisk hade de visst fått.


Jag valde att fortsätta med mina äggflugor, men bytte ut den rödaste till en fl.orange. Eftersom fallet var upptaget så började jag att fiska av strömmen strax nedströms. Redan vid första kastet tog den första bågen, helt intill kanten. Efter diverse krumbukter och "frigöringsförsök" så låg den i håven till slut.
Den hade tagit den större äggflugan, bunden av fl.orange "egg yarn" .
En stund senare var det dags igen, ytterligare en båge hade tagit på samma äggfluga. Noterbart är att båda fiskarna tog väldigt nära kanten, max några decimeter ut.

091227-2

Dagens första båge tog på en skrikigt orange äggfluga.


Då fallet blev ledigt gav jag mig genast upp för att pröva. Eftersom strömmen intill kanten varit hårt fiskad under hela dagen så vadade jag ut i polen. Mitt ute har det bildats ett gigantiskt bakvatten som inte går att fiska av ifrån land. Jag prövade först med romkornen men eftersom dem hela tiden gick fast i botten så var det läge att pröva något  annat. En låg vattentemperatur gör att fisken inte gärna rör på sig, därför fiskas flugan med fördel mycket långsamt. Det var dags för flug- och taktikbyte, längst ner placerade jag en stor orange zonker och en olive husmask som upphängare. Därefter fiskade jag in flugorna igenom bakvattnet i ett extremt långsamt tempo.Tekniken var en verklig succé och efter två kast hade jag lyckats kroka ytterligare två regnbågar, en på zonkern och en på husmasken.

091227-3

Orange zonker och en olive husmask fungerade också bra i dag.


Fisket är för närvarande ganska trögt och huggperioderna är mycket korta. Men trots det så är det ändå värt att göra ett besök.
Detta var antagligen det sista fisket för i år, men jag hoppas på en mycket tidig premiär i början av januari.