Några timmars bra fiske i Baltak.

Publicerat Wednesday, December 16, 2009

I måndags var det mycket som skulle klaras av, en artikel till Svenskt fiske, artikelförslag inför 2010 till FiN mm. Men genom att starta dagen tidigare än beräknat så blev det faktiskt tid över till lite fiske i Baltak.
Båda parkeringarna gapade tomt, inte så konstigt eftersom det var minus två grader, mulet och jäkligt ruggigt.
Eftersom jag bara hade några få timmar att fiska, före det var dags att åka hem, så valde jag att börja vid odlingsströmmen.
Hålan mitt i strömmen är antagligen den säkraste platsen i hela ån. Längst spöet satt tre tunga nymfer på en tunn heldragen tafs för "French style". Nymfer föresten, snarare två "äggflugor" och en rejäl jiggnymf med rosa thorax.

 

Eftersom jag redan innan visste att åns vattenstånd är högre än på länge hade jag tagit med mitt 11 fot, klass fyra-spö. De extra foten gör det lättare att styra nymferna även längre ut i ån. Trots bra flugor som bevisligen fiskade nära botten ville ändå ingen fisk nappa. Jag försökte presentera flugorna på alla möjliga sätt, fridriftande, försiktiga jiggrörelser och långsam "medströms- dragg". Inget verkade hjälpa hur jag än försökte.

091216-2

Snart når vattnet över stenkanten utefter odlingsströmmen. 

 

Prövade i stället lillhöljan nedan första röret, alltså en bit uppströms. Tidigare erfarenhet har visat att fisken gärna står nära land vid högvatten. Därför rörde jag mig extra försiktigt längst kanten före jag var i position.
Hugget kom omedelbart efter att flugorna landat, en vacker regnbåge tog den övre toppflugan, en äggfluga.

 

Testade även på nacken nedströms fallet. Här stod det betydligt fler nappvilliga regnbågar. Samtliga förutom en av dem tog på romkornsflugorna. Den ena var en så kallad "semivild" båge. Alltså ca 35 cm lång och i en kondition som går att jämföra med vilken vild regnbåge som helst.

091216-1

En vacker regnbåge föll för en av romkornsflugorna.

 

Bosse var lagom nöjd med de yttre förhållandena, därför var det snart läge att gå en runda. Vi gick ner till Bälteberga för att göra en sista test vid bron. Det brukar vara bra där, har det dessutom varit ostört så är där nästan idiotsäker.
Testade först ett par kast i bakvattnet nedströms Bälteberganacken. Antagligen hade de satt fisk under morgonen eftersom det nappade i nästan varje kast. Jag krokade på två fiskar tätt efter varandra och kände mig snart ganska nöjd med vad dagens fiske hade gett.

091216-3

Min vinterask innehåller en hel del flugor i orange....

 

Nu blir det mycket annat ett tag framöver, träffar med familj och vänner. Dessutom blir det en hel del arbete förstås. Men jag hoppas att det blir tillfälle att komma ut åtminstone en dag nästa vecka. Kanske det blir Baltak eller möjligen Hökensås om inte sjöarna är helt igenfrusna förstås.
Om inte annat så tänker jag snart göra färdigt "månadens fluga".