Resumé två av USAveckan

Publicerat Tuesday, December 01, 2009

Resumé två av USA-resan

Så var det äntligen dags för resans stora händelse, nämligen ett besök till det i flugfiskesammanhang anrika Catskillområdet.
Någon mil före det lilla samhället Livingston Minor gjorde vi en kort paus för att titta på den legendariska Neversink River där bland andra Theodore Gordon och Ray Bergman en gång fiskade. Ån var förhållandevis lugn och måste vara perfekt för torrflugefiske med långa drifter.

I Livingston Manor passade vi på att äta på Robin Hood. En urgammal restaurang som visst inte renoverats sedan 1950- talet. Trots ett ganska skabbigt intryck så var maten ändå ganska god. Utefter den slitna bardisken satt några lika skabbiga gubbar, samtliga med vältummade fiskekepsar. Alla hade de fiskat i området så länge de mindes. Mannen närmast oss berättade att han en gång fått en handfull flugor som tack för ett jobb, av Ray Bergman.

Efter att ha följt ån Willowemoc en stund och tittat på den berömda "Covered bridge" svängde vi in till museet. Det låg verkligen lika idyllsikt som jag trott. Fasaden på byggnaderna var oansenligt bruna och smälte väl ihop med omgivningarna. Medan Ted och museichefen Jim Krul lagade taket fick jag fritt spelrum inne i museet under hela förmiddagen.

usa 2 090

Shoppen bredvid Catskill Flyfishing museum

Museet var snyggt inrett med mycket sevärt ifrån hela USA´s flugfiskehistoria. Men naturligtvis var det i första hand kulturen, flugfiskeprofilerna, flugorna och böckerna ifrån Catskill som gavs mest utrymme.

usa 2 091

Inne i museet fanns mycket att titta på.

usa 2 092

En av Lee Wulfs flugaskar, lägg märke till hans glasögon intill.

Efter en stund kom Jim in och frågade om jag önskade fotografera några originalflugor. Visst det kunde ju vara kul, jag hade ju faktiskt tagit med mig hela fotoutrusningen i fall ett sådant tillfälle skulle dyka upp. Så tog han med mig ner till källaren, där alla museets originalflugor förvaras.


Under tre timmar kunde jag fota alla tänkbara flugmönster bundna av sina upphovsmän. 
I en av lådorna låg flugor bundna av; Steenrod, Gordon, Cross och Jennings! Men här fanns originalflugor bundna av många fler, kända som okända- vilken skatt!

usa 2 093

En äkta Catskillfluga, bunden av Rube Cross.

Efter lunch var det äntligen dags för fiske i Willowemoc. Vi åkte ner till en pol som fiskas så intensivt av Ted och hans vänner ifrån Lodi att den numer går under benämningen "Lodi pool". Intill strömkanten utanför ett bakvatten gick tre öringar och sippvakade efter mycket små olivefärgade dagsländor. Till ära för dagen knöt jag på en liten Quill Gordon i storlek 16 på tafsen.

usa 2 094

Torrflugefiske i berömda Willowemoc.

Det var inget enkelt uppdrag att lura dem att ta, men till slut lyckades jag ändå kroka mitt livs första Catskillöring. Det var en vacker öring som mätte strax under 35 cm, rund över buken och i fin kondition. Ytterligare ett par öringar föll offer för min torrfluga, under tiden som vakfesten höll i sig. Då kläckningen var över så knöt Ted genast på sin favoritfluga, en fruktansvärt ful streamer bunden med långa olivefärgade hackel på tandemkrok. Naturligtvis fick han genast en grann öring, den största för dagen.

usa 2 095

Ted håvar en grann Catskillöring tagen på en streamer.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig dag i Catskill.

På torsdag är det dags för "flugfiskefilmfestivalen" i Göteborg. Vi skall bland annat visa en del av vår nya film, May Fly Madness som jag tycker blev fantastiskt fin. Det finns fortfarande biljetter kvar att köpa på Bergqvist flugfiske i Göteborg.