Vintersäsongen har börjat i Baltak.

Publicerat Sunday, November 08, 2009

Jag delar upp fisket i Baltak till sommar respektive vintersäsong. Under förstnämnda ingår även vår och höst. Medan vintersäsongen representeras av månaderna november till mars. Uppdelningen gör jag som en markering för de stora skillnaderna som råder mellan säsongerna. Under sommaren är fisket präglat på imitationsfiske där det gäller att klura ut när, vad och hur fisken äter. Där svaret på frågorna när, vad och hur oftast är knutna till insekterna.


Vintersäsongens när, vad och hur är snarare hänvisade till fiskens biologi samt yttre påverkansfaktorer. Några exempel här är lekbeteende, vattentemperatur och ämnesomsättning för att nämna några. Samtliga av dessa tre rubriker måste vi ta hänsyn till för att lyckas med vintersäsongen.

 

091108-1

Tord fiskar "French style" uppströms ruinpolen.

 

Under senare år har jag och flera Batlakfiskare, allt mer börjat fiska med imitationer av romkorn. Till en början trodde jag det främst var den nyinsatta fisken som attraherades av romkornen, och var därför inte särskilt imponerad. Men, efter ett tag visade det sig att det var helt tvärt om. Det var alltså i första hand den gamla, etablerade fisken i ån som tog de orangefärgade äggen.
Dessa fiskar har präglats till att äta insekter under flera år. Men varför tar de då äggflugorna som inte liknar något naturligt i ån?

 

Så kom svaret, ifrån en vän i Nordamerika. Det visar sig nämligen att på många platser där regnbågen förekommer naturligt så lever den i konkurrens med andra laxarter. Under vintersäsongen då laxarna leker så tjuvar regnbågen rommen. Den gör det av två anledningar, dels för matens skull men också i konkurrenssyfte. Fenomenet är ingalunda ett inlärt beteende, snarare medfött. Det betyder alltså att regnbågen under vintertid alltid kommer att attraheras av imitationer av laxromkorn.

 

Under två dagar, fredag och lördag, har jag, Johan, Tord och Joao fiskat tillsammans i Baltak. Killarna hade inte så stor erfarenhet av fisket i Baltak tidigare men var fiskesugna och anlitade därför mig för lite instruktion.

 

November är kanske inte årets mest optimala flugfiskemånad, men visst går det fortfarande att fånga fisk.

091108-2

Joao drillar en stark vinterbåge i odlingsströmmen.

 

Killarna anammade den nya "Frenchstyle- tekniken" mycket fort och resultaten lät inte vänta på sig. Tord bände i snabb följd i flera fiskar vid odlingspolen utanför bänken. För Johan och Joao började fisket lite trögare. Det berodde dock inte på okunskap utan snarare på att fisken inte var riktigt på G.

 

Men, efter någon timme så lossnade det och fram till lunch var fisket riktigt bra. Jag vet helt ärligt inte hur många fiskar vi krokade på, men många var det. Slår man ut antalet krokade och drillade fiskar under dagen så låg killarna en bit över snittet. Men problemet var att nästan samma höga snitt även gällde antalet tappade fiskar. Det blev nästan löjligt till slut. Killarna fiskade otroligt bra, lyckades med krokningarna, därefter verkade det som att vad som helst kunde hända. Joao hade bland annat en båge som rusade in mellan benen på honom. Jag vet inte hur många fiskar vi tappade på grund av att upphängarna fastnade i stenar eller bråt.

 

Fisket var mycket bra under fredagen med imitationer av romkorn. Dessutom så fick vi fisk på både övre och den nedre sträckan.

091108-3

Johan är nöjd efter att ha fångat ytterligare en Tidanbåge.

Men under lördagen så blev det betydligt svårare, där vi ofta nödgades fiska flugorna med mycket tunn lina (0,12 mm). Inte sällan behövde vi också ändra taktik och fiska flugorna långsamt draggandes medströms. Vilket i sig ställer mycket höga krav på utövaren.

 

Sammantaget så tycker jag att vi hade två kanondagar tillsammans. Dessutom så behärskar nu samtliga tre "Frenchstyle- tekniken" nästan till fullo. Jag skulle absolut inte vilja komma till en sträcka efter att dem varit där.

 

Tack Johan, Joao och Tord för en trevlig dag tillsammans i ån!!