Vinterkänsla på Hökensås

Publicerat Friday, November 13, 2009

En underbar start på dagen började med JP och en väldigt långdragen frukost. Dagen som var blank i kalendern skulle naturligtvis ägnas åt fiske.
 
En gång frågade jag en bekant i England om det bara fanns fördelar med att vara helprofessionel flugfiskare. Han funderade en stund och svarade att det visst kunde vara lite knepigt ibland. Till exempel då man är tvungen att välja mellan att binda flugor eller att åka och fiska. Jag trodde han drev med mig, men tydligen så menade han allvar.
Jag är inte professionell och brottas därför inte med samma problem. Men i dag så uppstod det verkligen ett bryderi. Jag hade svårt att bestämma mig för om jag skulle till Baltak eller Hökensås. Båda alternativen kändes lika lockande. Till slut blev det Hökensås och Lilla Havsjön.

091113-1

Vid Öjasjön har isen börjat lägga sig.

Jag bestämde mig redan tidigt för att inte bli långvarig, bara ett snabbt besök på några timmar.
På Hökensås var det mycket lugnt, nästan helt folktomt.
Vid Öjasjön hade isen redan börjat lägga sig inne i de grunda vikarna. Jag tycker om den här årstiden, allt stannar upp och man luras in i ett slags lugn. Utanför iskanten slog ett par försiktiga vakringar ut, antagligen vitfisk men jag är inte helt säker.

09113-2

Vid Lilla Havsjön är Lärkträden vackert gula

Fastän jag viste att L.Havsjön skulle vara tom på andra fiskare så tog jag ändå skogsvägen ner till sjöns baksida. Jag tycker om att stå här, det är lite undangömt och Bosse kan springa löst en stund. Vinden blåste tvärs över sjön, vilket gjorde att vikarna låg i lä. Eftersom det var länge sedan jag fiskade i vassviken och läget verkade perfekt, så började jag där.
Efter en stunds spanande ifrån kanten såg jag det första vaket tätt intill vassen. Försiktigheten tydde på "fjädermyggvak". På den långa tafsen satt två puppor, beredda till angrepp. Bara sekunder efter nästa vak landade flugorna med ett ljudligt plopp, strax intill. Hugget kom direkt och jag lyckades med mothugget. Fisken visade temperament och satte snabbt kurs mot mitten av sjön. Dessvärre trasslade fisken in sig ibland bottenväxterna och släppte efter en stund. Jag fortsatte att blindfiska över samma ställe men utan att känna något mer. Ganska snabbt stod det klart att dagen skulle bli problematisk. Det var nämligen tillräckligt många minusgrader för att ringarna snabbt skulle frysa igen.

091113-3

Isen växte snabbt i spöringarna och gjorde fisket svårt.


Jag fortsatte fiska av viken efter sporadiskt vakande fiskar. Efter någon timme var det dags igen, på en Vulgatanymf. Trots att hugget kändes hårt så missade jag ändå krokningen. Valet av fluga är intressant. Det har nämligen visat sig att regnbågen i L. Havsjön har två Vulgatasäsonger, maj och november. Normalt ligger nymferna nedgrävda och oåtkomliga för fisken. Men under senhösten verkar det som att de nymfer som ligger nära land kryper upp för att ta sig längre ut. Jag har inga belägg för teorin annat än att jag under åren hittat mycket Vulgatanymfer i magen på regnbågar i november månad.

Det var väldigt kallt i dag, nästan besvärande. Men trots kylan så var det ändå läge att göra en sista koll i Stockaviken före det var dags att åka hem. Stora delar av viken låg exponerad för vinden och såg inte alls inbjudande ut. Men skam den som ger sig, ett par sista kast var den i alla fall värd. Jag gick ner till luckan längst ner i viken för att pröva med fjädermyggpupporna.
Efter några försök kom äntligen hugget. Fisken krokades och jag vet inte när jag senast kände en sådan lycka över att ha krokat en fisk. Efter en stunds "bråkande" fick jag in den till slut.

091113-4

Flugan för dagen var en fasanstjärtnymf med rosa thorax.

På väg tillbaks mot bilen såg jag ytterligare ett försiktigt vak utanför björkarna vid brantsidan. Eftersom fisken i dag inte verkar röra sig särskilt fort så var det värt att göra ett försök. Regnbågen tog myggpuppan med rosa thorax direkt. Ingen vidare fighter, men jösses vilken fisk.
Fenorna såg ut att tillhöra vilken vild fisk som helst, kroppen var slank och spolformad.

Sammanfattningsvis så var fisket helt okej, trögt men ändå med en viss aktivitet. Dessutom är det roligt att regnbågen fortsatt föredrar de små myggpupporna.

På söndag hoppas jag att månadens fluga är färdig.