Fortsatt bra fiske med fjädermygg på Hökensås!

Publicerat Thursday, October 29, 2009

Egentligen var det alldeles för sent att komma upp till åsen först efter klockan halv tio. Men en sen gårdagskväll gav oss en anledning att vara lite trötta.
Martin skulle möta upp vid Nordvattnet, där vi hade planerat att ägna dagen. Väl framme insåg vi snart att vinden var alldeles för hård, nästan svagt nordostlig. Känslan att gå ut och ställa sig där ute i den kalla vinden och fiska med fjädermyggpuppor kändes därför ganska främmande.

 

Snabbt ringde vi Marcus på åsen för att se om det fanns några lediga kort till Bastugölen eller Lövsjön. Förstnämnda var fullbokad, men Lövsjön stod till förfogande.
Lövsjön har en speciell plats i mitt hjärta, dels för att jag upplevt många trevliga höstfisken där. Men också för att den räknas som en av de fyra klassiska flugfiskesjöarna i området. Dit hör även L.Havsjön, Strandgölen och naturligtvis Bastugölen. Samtliga av dessa sjöar bär en del av det svenska flugfiskearvet. Här i fiskade bland andra Färnström, Öste och Sandberg för att nämna några. Särskilt Lövsjön gillades av Färnström som gärna fiskade där med en gulaktig stor bäcksländenymf.

091027-1

LG håvar en fin båge tagen på fjädermyggpuppa ner i viken.

Vinden var ganska hård och följde längs hela sjön, den bortre viken låg därför helt i lä. I viken låg ytan spegelblank förutom då den prickades av enstaka vak. Fjädermyggen var i görningen, men regnbågen verkade ännu inte ha vaknat. Jag gick ner för att pröva hörnan längst ner i viken, med tre fjädermyggpuppor på tafsen.
Jag hann väl göra ett par kast innan första fisken nappade. Dessvärre släppte den nästan omgående.
Ett par kast senare så satt äntligen den första fisken, nu ordentligt fast. Efter en härlig kamp med mycket vilja så kunde jag tillslut håva en ganska nyinsatt båge. Ingen stor fisk direkt men ändå helt okej med tanke på dess goda kondition.

 

Fisket nere i viken var fortsatt bra under hela förmiddagen, jag krokade och landade ett flertal bågar som alla tog på fjädermyggpuppor. Även Patrik och LG hade bra fiske. En stund trodde både jag och LG att Patrik skulle kroka varenda fisk i sjön.

091027-3

Olika fjädermyggpuppor som fiskat bra på åsen.

Efter en intensiv huggsexa på fjädermygg så dog fisket av helt. Inte ett vak syntes och huggen uteblev helt. Taktiken ändrades och vi beslöt oss för att göra en koll i andra ändan där vinden legat på under hela förmiddagen. Bland vågorna syntes gula blad pryda ytan över stora områden. Första vaket syntes knappt, det var mycket försiktigt. Efter någon minuts spanande kunde vi lokalisera ett flertal fiskar som kryssade runt och åt av insekterna som låg ute bland löven. Till en början verkade dem stört omöjliga att lura, men till slut gick det vägen. Min fisk tog en ganska djupt fiskad fjädermyggpuppa bunden med fasanstjärtfibrer och ett rosa thorax.

 

Före det var dags att bryta för lunch så krokade vi ytterligare ett par fiskar ute i vinden. LG fick en spännande båge på en flytande Shuttlecock.

 

Efter Lunch var även Martin med och fiskade. Nu var dock situationen helt annorlunda och vinden hade mojnat betänkligt. Men vi slogs också av att ljuset snabbt minskade redan efter klockan tre. Man glömmer så lätt bort rådande vintertid och att skymningen faller mycket tidigare.

 

091027-4

Vid skymningen kom de försiktiga vaken allt närmre.

Inne i blåsviken gick det fortfarande en hel del fisk och vakade.Liksom tidigare på dagen var vaken mycket försiktiga men inte desto mindre spännande att fiska på. Jag hade antagligen förväntat mig försiktiga napp som skulle vara svåra att upptäcka. Men det skulle visa sig vara helt tvärt om, huggen var brutalt hårda och ibland så hårda att tafsen gick av.
Eftermiddagens fiske blev en verklig final. Regnbågen nappade på våra djupt fiskade fjädermyggpuppor och bjöd dessutom på hyggligt motstånd. Martin fick en mycket vacker regnbåge med en otroligt prickig teckning.

091027-5

Martins prickiga regnbåge bjöd på en ordentlig fight.

Sammantaget en "kanondag" på åsen som ständigt fortsätter att leverera bra höstfiske.
Om Du fortfarande är sugen att läsa om fiske så vill jag rekommendera en titt under rubriken "artiklar" . Daniel hjälpte mig nämligen i dag att lägga in några nya alster- mycket nöje!