Otroligt bra fiske med fjädermygg i Bastugölen- Hökensås

Publicerat Tuesday, October 27, 2009

Tillsammans med vännerna Patrik och LG, inväntades Bastugölens "morgon-rise" med en kopp kaffe nedan parkeringen. Snabbt reagerade vi på den för årstiden mycket ljumna temperaturen på hela 13 grader. Värmen och de låga molnen bådade gott inför dagens fiske.
Jag vet inte varför jag valde att gå vänstervarvet runt sjön medan Patrik och LG i stället valde det motsatta. Antagligen ville jag väl pröva mig fram i egen takt. Själviskt satte jag snabbt kurs över mot andra sidans djupvik, där jag haft bra fiske under hela hösten. Killarna valde i stället att pröva viken innanför Bengt Östes udde.

091026-1

Fjädermyggfiske i Bastugölen.

Inne i djupviken gungade fortfarande ringarna efter ett försiktigt vak. Fjädermygg, tänkte jag och knöt fast ett par puppor på tafsen. Efter några kast tappade jag tron på "pillfisket" och efter ytterligare en kvarts nötande byttes flytlina mot sjunklina.
Jag kämpade på och fiskade i mitt tycke både effektivt och övertygande på något vis. Under tiden som jag kämpade på inne i viken kunde jag följa hur Patrik och LG ständigt stod med böjda spön och glatt drillade den ena regnbågen efter den andra.
Till slut lyckades jag kroka en fisk inne i viken, men som snöpligt nog släppte precis vid kanten.
Märkligt nog inträffade samma sak påföljande tre kast. Fisken nappade men släppte efter några sekunder.

 

Det var dags att pröva något nytt, på en annan plats. Inne i vassviken syntes ett par fiskar vaka inom kastavstånd. Varför jag gick dit och inte till udden, där killarna hade superfiske kan jag inte förklara. Förmodligen fanns det någon barnslig stolthet bakom beslutet, "kan själv".
Nå väl, efter en några kast och några tjoanden om "kaffetajm" ifrån andra sidan så hände det jag väntat på i flera timmar. Jag kan nog inte minnas när det varit så "gött" att kroka en fisk. Tafsen dök och signalerade napp som värsta rödljus, men i andra ändan satt en båge och den var min.

 

Det kändes lite som att vara tillbaka på banan igen. Att inte vara den där som är utan fisk, som de andra tycker synd om.
Kaffet smakade gott och vi hade som alltid en trevlig fikastund tillsammans vid borden.
Men att det var bra fiske ute vid udden kändes nästan på atmosfären.

091026-2

Patrik med en regnbåge tagen på fjädermyggpuppa.

Eftersom det fortfarande var "lite" synd om mig så fick jag inta den strategiska platsen inne i viken. På tafsen satt en av Patriks fjädermyggpuppor tillsammans med en liten fasanstjärtnymf i storlek 16. Redan vid tredje kastet sträckte tafsen och signalerade om att en fisk tagit flugan. Fisken var vackert tätprickig i bra kondition med hela utläkta fenor.
Här efter följde något som jag knappt kommer i håg att jag upplevt tidigare. Inne i viken intensifierades kläckningen av fjädermygg samtidigt som antalet vak ökade i samma takt.

091026-4

Patriks välfyllda ask med fjädermyggpuppor.

Jag vet inte hur mycket fisk vi krokade av under eftermiddagen men gissningsvis var det säkert upp emot tjugo eller trettio stycken. Förhållandena för ett lyckat höstfiske kunde idag inte ha varit bättre. Kläckningen pågick under hela eftermiddagen och vid femtiden då vi bröt upp vakade fisken fortfarande lika intensivt.
All fisk under dagen togs på imitationer av fjädermyggpuppor, fiskade på ca 7 m tafs med tunn spets.
I morgon blir det en ny tur, antagligen till Lövsjön. Dessutom skall den försenade "månadens fluga" läggas ut i morgon.