Bra nymffiske i Baltak

Publicerat Saturday, October 24, 2009

Min vän Niklas har det tufft just nu, dels eftersom han gillar sommaren och dels för att han är en hängiven strömvattenfiskare. Eftersom de flesta åar är stängda för lek nu, återstår bara ett alternativ, Baltak.
Jag var där i måndags tillsammans med Johan Söderberg och det fina nymffisket gav mersmak. Niklas som under sommaren övat in sig på tjecknymftekniken var triggad med nya flugor i asken och en välslipad spöföring.

Tänk dig in i detta scenario. I bilen pratar Du och din vän om att det alltid är fullt vid strömmen ni önskar fiska. Ni diskuterar alternativa platser, men önskar ändå att zon 1 vore tillgänglig, tänk om det bara är fyra fem man där! Medvetna om att ån alltid är välbesökt under veckoslut övergår förhoppningarna istället till en dröm. Då ni kommer fram är hela parkeringen helt tom! 
Jag kan inte minnas senast då detta inträffat en fredag, men det är mycket länge sedan.

 

Snabbt plockar vi ihop prylarna, tacklar upp ett par nya tjecknymfspön ifrån Streamstix. Spöna är båda tio fot långa i klass tre, alltså mjuka, lätta och perfekta för just nymffiske.
Med förra besöket färskt i minnet knöt jag mitt tackel med 0,11 spets, medan Niklas istället körde med 0,14. Som toppfluga satte jag en äggfluga, ca 30 cm nedanför en fasanstjärtnymf med kopparskalle # 16 och längst ner en liten harörefluga med en grön tag.091023-1

Niklas tjecknymfar i "hålan".

Niklas började i nymfhålan intill odlingen. Till att börja med fiskade han av strömmen närmast med korta drifter. Genast tog en regnbåge på hans nedersta nymf, en pearlfärgad tjecknymf. Efter en stunds bökande i polen tröttnade den och kunde sedan håvas och fotograferas. Jag gick vidare uppströms, denna gång med fallet helt för mig själv.
Liksom tidigare så tog det en stund tills första fisken nappade, denna gång strax framför nacken. Det var ingen gammal fisk men ändå ett kvitto på att jag gjort rätt. Kul att den tog äggflugan, men som nyinsatt säger det egentligen inget alls.

Fortsatte att fiska av polen nedan fallet med många upprepade drifter över samma linje. Här och var tog en och en annan båge, de äldre fiskarna tog nymferna medan de nyinsatta oftast tog äggflugan. Även Niklas krokade ett flertal fiskar i polen nedan, flera av dem tog på ägglfugan.

091023-2

Säsongen för äggflugorna närmar sig med stormsteg.

Intressant just nu är dem försiktiga nappen. Somliga fiskar tog så försiktigt att det aldrig märktes på tafsens rörelse utan upptäcktes då flugorna lyftes för nytt kast.
Några fiskar tog flugorna vid "nedströmssvingen", precis då de draggade upp mot vattenytan.


Eftersom ljuset är dåligt även under dagen kan det vara svårt att se tafsens rörelse mot den grå vattenytan som bakgrund. Därför använde vi en indikator som knutits in mitt på tafsen. Indikatorstypen är mycket enkel att själv göra och går ut på att man knyter in ca 10 cm orangefärgad backing ca 0,5 m ovanför översta flugan.
Indikatorn skall hela tiden befinna sig ovanför vattenytan i sträckt läge. Minsta darr syns tydligt och "tusan" vet om vi skulle ha klarat oss utan indikatorn i dag.

091023-4

Höstljuset vid ån är mycket svagt.

Sammanfattningsvis så är det mycket fisk i ån, alla som var där kände fisk. Om du tänkt göra ett besök så testa gärna äggflugor, smånymfer eller grälla våtflugor helst fiskade med en tunn tafsspets, 0,11- 0,14mm.