Spännande nymffiske i Baltak!

Publicerat Tuesday, October 20, 2009

 

Jag har känt till Johan Söderberg sedan många år, men ännu aldrig haft förmånen att få fiska tillsammans med honom. I dag var det äntligen dags att göra slag i sak. Eftersom inget annat strömmande vatten än Baltak står till buds så fick Johan vackert komma upp till mig. Nästa gång får det väl bli Säveån i stället.

Hösten har verkligen tagit sitt grepp om tillvaron. Temperaturen vid ån tangerade knappa sju grader, stundom blandat med lätt duggregn. Med andra inget optimalt väder för kläckande sländor och vakande fisk. Märkligt nog var den nedre parkeringen vid Bälteberga full av bilar, medan den övre gapade helt tomt.
Både jag och Johan hade nog hoppats på torrflugefiske men här gällde det att vackert anpassa sig till väderlek och rådande förutsättningar.

Torrflugetafsen förlängdes med ytterligare åtta fot tunn tafsspets som i sig försågs med två decimeterlånga upphängare. Vattentemperatur och ett något högre vattenstånd än på länge gjorde flugvalet enkelt. Här gäller det att få ner flugorna till botten.
Våra tackel försågs med en ganska blandad mix av små, stora, tunga och lätta mönster.

091019-1

Johan Fiskar nymf intill fallet.

Vi började fiska nedströms fallet, Johan tog de båda strängarna till höger medan jag tog dem till vänster. Det är alltid trevligt att dela upp strömmen och fiska tillsammans, fisket blir roligare då man kan dela upplevelsen med någon annan.
Jag kämpade verkligen hårt för att få en fisk, men tusan vad trögt det var. Efter en stund lyckades det till slut. En fisk tog tacklets nedersta fluga strax intill fallet. Men "fel i arbetet", det var en öring! Visst, det är kul att fånga en öring annars men absolut inte under förbudstid och särskilt inte då de inte borde äta. Det var med andra ord en slumpfisk som inte förde fisket framåt direkt.

Det blev till att göra ett snabbyte av tafs, nu med en spets på 0,11 mm i stället. Tacklets flugor byttes ut till två mindre, bruna nymfer tillsammans med ett litet orange romkorn.
Bytet gjorde succé, genast nappade två regnbågar på romkornet precis framför nacken. Tillskillnad ifrån sommarståndplatserna hade fisken nu ställt sig i lugnvattnet nedanför skumsträngarna. Fiskades flugorna i extremt långsam drift så tog ofta en fisk. För min del tog ungefär varannan fisk på romkornet, dock ingen gammal fisk.

091019-2

Johan håvar en båge som just tagit ett romkorn.

Även Johan krokade på ett gäng fina bågar på sina smånymfer. Fisket fram till lunch var faktiskt ganska bra. Vi krokade och drillade fisk mest hela tiden. Jag lyckades även kroka ytterligare en öring, som tillskillnad ifrån den förra inte hade mörknat ännu.

091019-3

Fortfarande händer det att öringen tar en liten nymf.

Efter lunch var det dags att göra ett nytt försök på de nedre sträckorna. Eftersom vädret klarnade något hoppades vi snart hitta en vakande fisk. Men säsongen är långt gången och på ytan syntes endast ett fåtal sländor under dagen. Johan lyckads emellertid kroka en verkligt fin fisk som stod i skydd under en liten buske strax uppströms bron. Situationen var verkligen svår och ställde stora krav på såväl kast som presentation. Fisken tog en liten fridriftande Copper John i storlek 18- Vackert Johan!