Snöoväder och bra fiske i Bastugölen

Publicerat Friday, October 16, 2009

Snöoväder med bra fiske i Bastugölen...

Jag saknar verkligen sommarens insektskläckning och vakande fisk. Men det sena höstfisket har faktiskt en fördel, man måste inte gå upp så tidigt på morgonen. Jag och Martin hade bestämt möte vid Bastugölen strax efter nio. Martin lyckades emellertid att köra i diket med sin bil, och var inte på plats förrän en timme senare. Helt OK för min del, eftersom också jag var sen.
Det ymniga regnandet nere i Jönköping övergick snabbt till snö i takt med att jag närmade mig Hökensås.
Utanför parkeringen syntes ett par enstaka fiskar bryta ytan i försiktiga vak. Ingen av dem verkade uppehålla sig vid ytan eftersom de oftast bara gick upp en gång. Beväpnade med sjunklina, kort tafs och två flugor gick vi runt sjön för att pröva inne i "lillviken" mitt över parkeringen. Jag testade med en bagge och en corixa, medan Martin i stället prövade två baggar, en grön och en svart.

091016-1

På hökensås föll tung blötsnö i dag.

Redan vid första kastet kom ett ettrigt och snärtigt hugg, alldeles intill kanten. Efter ytterligare några kast högg det igen, men denna gång var jag med på noterna. Direkt efter krokning rusade den i väldig fart, rakt ut i sjön. Efter en stunds tampande lyckades jag få in fisken till kanten för att kroka av den. Det var en fin båge i bra kondition med hela fenor.
Även Martin drillade en fisk inne i viken på en av sina baggar, men snöpligt nog hann den slinka av den hullinglösa kroken strax före håvning.

Dessvärre satte jag Corixan i riset bakom och var därför tvungen att pröva något annat. Surt att jag inte hade fler corixor med mig eftersom det var den fluga som fisken tagit på. Men i asken satt en biege bagge, alltså något ljusare än originalet.
Efter en timmes ihärdigt fiskande i viken utan att känna något beslöt vi oss för att göra ett försök längst brantsidan. Där brukar fisket vara bra och ofta tar regnbågen flugan bara ett par meter utanför kanten. Nästan direkt krokade både jag och Martin på varsina fiskar och mycket riktigt så tog de också flugorna väldigt nära land.
Medan Martin bjöds på en rejäl fight så gav min fisk upp ganska snabbt.
Kort därpå krokade Martin ytterligare en stark båge, även den fisken tog på hans gröna bagge.

091016-2

Martin hade bra fiske med sin gröna bagge.

Efter lunch kom fisket av sig betänkligt. Vi kämpade på och varierade både flugmönster och hemtagningshastighet utan att nå något resultat. Tillslut var det så dags att plocka fram reserven, alltså den höstfluga som brukar "fixa biffen" då inget annat funkar. Corixan byttes ut mot en nybunden, skrikig orange Booby.
Det vore en överdrift att påstå att flugan gjorde succé, men visst gjorde den skrikiga färgen skillnad. Efter så där fem kast tog fisk nummer tre och ytterligare ett par kast senare tog den fjärde fisken för dagen.

091016-3

Martin med en vacker höstbåge i fin kondition

Trots kallt väder med inslag av snöfall var vi ändå ganska nöjda med vad dagen bjudit. Båda hade vi krokat och drillat flera fiskar, en del släppte medan andra kunde håvas. De flugor som bäst fungerade var tveklöst flytflugor fiskade med sjunklina, så som Corixa, Baggen och orange Booby förstås.