Artiklar

4 flugor för fjällfiske

Artikeln publicerad i fiske-feber
Många drömmer om att bege sig norrut för att fiska efter harr och öring i orörda vatten. Helst ska fisken dessutom vaka och stiga till en utlagd torrfluga. Men vad har vi då för chanser att lyckas med torrflugefisket i nya, okända vatten?

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)En geting till höstens regnbågsfiske

Artikeln publicerad i Svenskt fiske, nummer 4 -09
Under hösten är regnbågen i fin form. Den dyker upp mer strandnära i sjöarna och dieten kan se annorlunda ut än under vår och sommar. Bland annat kan det löna sig att lura den till hugg med en havererad geting. Johan Klingberg ger dig en variant av en imitation som är känd sedan 1400-talet.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)En kläckare för sommarens äventyr

Artikeln publicerad i Svenskt fiske, nummer 3 -09
När storharren struntar i din fluga gäller det att hitta nya knep. Öka huggchansen med dubbla flugor på tafsen.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)En boobyfluga till vårfisket

Artikeln publicerad i Svenskt fiske, nummer 2 -09
För mig har alltid Hökensås premiärdag varit en röd dag i almanackan, en dag som inte får missas. Det är alltid mycket folk runt sjöarna och premiärkänslan och förväntningarna är påtaglig bland alla besökare. Premiär och tidig vår innebär som regel att vattnet fortfarande är ganska kallt. Tekniken för dagen är given, en snabbsjunkande lina i kombination med en kort, knapp meterlång tafs försedd med en flytande orange boobyfluga i ändan.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)En nattslända av cdc räddar torrflugefisket

Artikeln publicerad i Svenskt fiske, nummer 1 -09
Cdc-flugor har blivit ett etablerat begrepp i flugfiske på våra breddgrader under de senaste tio åren. Johan Klingberg visar här några enkla knep för att binda läckra flugor för kräsen fisk samtidigt som han gör en liten exposé om cdc-flugans historia.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)Porträttet: Johan Klingberg - En gentleman i strömmen

Artikeln publicerad i Allt om flugfiske, nummer 8 -09
Johan Klingberg är liksom både pilkorg och djupnymf på samma gång. Möt den populäre flugbindaren som så gärna vill hjälpa oss att bli bättre fiskare.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)3 tekniker för fjädermyggfiske

Artikeln publicerad i Fiske feber
När temperaturen faller och naturen byter från sommar- till höstskrud ställs flugfiskaren inför nya utmaningar. Höstfisket efter regnbåge kan vara mycket givande så länge du använder rätt flugor och tekniker. Läs om höstens hetaste finlir med myggpuppor vid regnbågssjön.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)En gäddra tur

Artikeln publicerad i Flugfiske i Norden, nummer 4 -06
I våras hade FiN-medarbetaren Johan Klingberg en fiskeupplevelse utöver det vanliga. Han lyckades
med en gäddfångst som nog kan antas liknar något slags världsrekord. Hans redogörelse hann inte publiceras i sommarnumret, men vi tycker den är värd att delge läsekretsen, även om vi nu hunnit in på höstkanten - när fisket efter gädda åter börjar bli högintressant. Man kan ju fundera kring vad som är ett lämpligt flugval egentligen, när det gäller storkäftad fisk ... Stor fisk stor fluga, brukar det ju heta.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)

 

 

Tjecknymffiske, del 1

Artikeln publicerad i Flugfiske i Norden, nummer 2 -08
De flesta flugfiskare har hört talas om det högeffektiva fisket med förtyngd nymf och korta kast som har en tradition i Tjeckien och Polen. I en serie artiklar ger oss
Johan Klingberg en orientering och introduktion i ämnet. Han
börjar med att redogöra för vad som är passande i utrustningsväg och kommer i två följande nummer av FiN in på fisketeknik och flugmönster.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)

 

 

Tjecknymffiske, del 2

Artikeln publicerad i Flugfiske i Norden, nummer 3 -08
I förra numret av FiN presenterade Johan Klingberg den utrustning som är lämplig för det effektiva korthållsfiske med nymf som det tillämpas i bland annat Tjeckien - tjecknymffisket. Här fortsätter han med att beskriva själva fisketekniken och i nästa nummer av FiN presenteras lämpliga flugmönster.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)Tjecknymffiske, del 3

Artikeln publicerad i Flugfiske i Norden, nummer 4 -08
Tjecknymfer är sällan avancerade eller detaljrika mönster, här är det vissa egenskaper som prioriteras. Fisketekniken går ut på att presentera flugorna fridriftande straxt ovanför botten. Eftersom drifterna sällan kan göras längre
än några få meter, är det viktigt att flugorna snabbt sjunker ner till effektivt fiskedjup. Johan Klingberg har i de två föregående numren av FiN beskrivit redskap och fisketeknik och presenterar här tre typiska och effektiva nymfmönster.

> Läs artikeln (pdf, öppnas i nytt fönster)